Durerea, o experienta personala, neplacuta pana la chinuitoare, de scurta durata, sau permanenta, indiferent de localizare, devine o suferinta greu de gestionat de unul singur. Aproape ca nu este om sa nu fi experimentat macar o data in viata o durere. Din experienta noastra stim ca durerea poate imbraca aspecte foarte diferite, functie de localizare, cauza, varsta, sex si nu in ultimul rand, functie de pragul durerii. Sunt cunoscute persoane « rezistente la durere » si persoane foarte sensibile. Indiferent de cauza si localizare (la mana, picior, spate), stimulul dureros este trimis prin cai nervoase de la locul cauzei spre creier, computerul care proceseaza datele si permite aparitia senzatiei de durere.

Este destul de greu sa masuram, sa cuantificam o durere, pentru ca fiecare are un prag al durerii, mai coborat sau mai ridicat corelat cu experienta anterioara, cu nivelul de neurotransmitatori, microelemente, cu starea emotionala, constelatia  hormonala, cultura, educatie etc. Din pacate durerea nu se vede din afara, poate fi doar sugerata prin reactia psiho-emotionala si sau vegetativa a celui suferind. Perceptia intensitatii durerii depinde de aceasta multitudine de factori, cuantificarea ei este importanta pentru medici in evaluarea raspunsului la tratament. Din acest motiv a fost imaginata o Scala Analog Vizuala a durerii.

 

Scala este notata de la 0 la 10, considerand 0 inexistenta durerii si 10 cea mai cumplita durere pe care persoana si-o poate imagina. Starea psiho-emotionala : depresia, anxietatea, nervozitatea modifica mult pragul de perceptie al durerii, motiv pentru care, pentru un rezultat final bun, trebuie corelata cauza durerii, perceptia durerii cu profilul psihologic. Starile depresiv-anxioase prelungite pot duce la manifestari somatice, adica dureri la nivelul unor organe sau regiuni din corp. De exemplu : o durere de stomac, o colica abdominala, o criza de astm sau dureri articulare, de spate.

O anamneza, un interogatoriu medical, corect, dibaci si profesionist condus, poate duce la « radacina » durerii respective. De multe ori durerile sufletesti ne coplesesc, emotiile si gandurile neexprimare rod corpul precum rugina. In timp apar alte manifestari dureroase, care determina persoana sa mearga la control medical, din cabinet in cabinet, de la o specialitate la alta.

Atunci cand suntem ingandurati, ingrijorati, stresati, speriati, stam incordati « ca un arici » : umerii ridicati, omoplatii apropiati, gatul scurtat, strangem din dinti sau pumni. Daca aceasta stare devine aproape permanenta, postura adoptata va deranja fara echivoc musculatura, articulatiile, coloana vertebrala,  iar un prim semnal va fi aparitia durerii. Durere cervicala cu distributie intre omoplati, sau spre umeri, cateodata mai jos, pana in degete, furnicaturi, amorteli, crampe musculare, ameteli, tiuituri in urechi, mobilitate redusa, dificila, dureroasa. Manifestarile pot avea si o localizare mai joasa : lombar, solduri, genunchi.

Cauzele acestor dureri pot fi multiple, variate : inflamatii, contracturi, intinderi musculo-ligamentare, spasme musculare, modificari degenerative, de uzura, suprasolicitati, supraincarcari articulare, leziuni articulare etc.

Cauze multiple, perceptii variate, tratamente personalizate, individualizate. Aceasta ar trebui sa fie algoritmul corect in abordarea pacientului cu durere. Nu este indicat a se lasa sa treneze o suferinta, ea trebuie investigata, cuantificata si tratata. Nu o data am auzit : « si pe vecina a durut-o spatele si i-a trecut repede cu medicamentul sau procedura X, dar mie nu. » Suntem foarte diferiti, fiecare reactioneaza diferit la acelasi tratament functie de cauza, boli asociate, experienta anterioara, stare psiho-emotionala. Acesta este si motivul pentru care exista o multitudine de medicamente antiinflamatorii, antialgice, proceduri de fizioterapie, fiecare cu indicatii, contraindicatii, posibile reactii adverse si cu rate de succes diferite de la pacient la pacient.

 

Pentru o evaluare corecta, un tratament cu rezultate bune, o monitorizare atenta a evolutiei bolii se recomanda o consultatie amanuntita, intr-un mediu confortabil, care confera siguranta, cu personal profesionist, plin de solicitudine si empatic. Climatul este important pentru ca inspira incredere, liniste, relaxare. Pacientul sa fie convins ca i se acorda atentia si timpul necesar, intelegere pentru suferinta sa. Dotarea cabinetului este importanta, cu aparatura si tehnologii moderne, cu experienta impartasita cu echipe internationale. Un loc care corespunde celor descrise mai sus este PHYSIOKINESIS, cabinet de recuperare medicala in Bacau, locul unde profesionalismul- corectitudinea-amabilitatea si intelegerea isi dau mana.

Dr. Iulia Belc

Medic primar medicina Fizica si Reabilitare Medicala

Director medical Bio Ortoclinic, Bucuresti

ofera consultatii la PhysioKinesis Bacau – Programari la 0744541501