Mă doare mâna
Îngustare canal carpian
Sindromul de tunel carpian este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin compresiunea nervului median (unul dintre cei trei nervi importanti de la nivelul membrului superior) la nivelul incheieturii mainii, pe partea palmara, unde exista o structura anatomica fibro- osoasa, numita tunel carpian. Simptomele sindromului de tunel carpian pot sa apara la o singura mana sau la ambele maini, pot fi de intensitate uşoara, moderata-cel mai frecvent, severa. Principalele semne ale unui sindrom de tunel carpian, la inceput, sunt furnicaturi, intepaturi in degetele de la mana, cu exceptia degetului mic, indeosebi noaptea, iar scuturarea mainii sau lasarea ei sa atarne jos din pat pot produce ameliorarea simptomelor. Noaptea, pacientul are tendinta de a indoi incheietura mainii si a comprima suplimentar nervul median. Ulterior, apar dureri care variaza de la usoare la sfasietoare, slabiciune musculara si chiar atrofierea muschilor de la acest nivel-manifestari prezente atat ziua cat si noaptea.
Artrita
Artrita se defineste ca fiind o inflamatie a unei articulatii. Este o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze; apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau la sportivi. In urma acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva. Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea nocturne care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie.
SDR dureros umar-mana
Sindromul umăr-mână face parte din algodistrofii. De origine necunoscută, el poate surveni după un infarct miocardic (el se declanşează atunci pe partea stângă), în cursul unei zona zoster a membrului superior sau al unui traumatism important al umărului; sindromul este mai frecvent la diabetici.Mâna afectată devine caldă, umedă, roşie şi umflată; într-un stadiu mai avansat ea poate înţepeni în semiflexie şi poate lua un aspect violaceu şi rece. Umărul este adesea foarte blocat. Sindromul dispare în majoritatea cazurilor de la sine după un an sau doi; acest interval poate fi scurtat prin fizioterapie, asociată uneori cu infiltraţii de corticosteroizi în umăr.
Tendinita
Tendinita reprezinta inflamatia sau iritatia unui tendon – un fascicul fibros gros care ataseaza muschii de oase. Afectiunea provoaca durere si sensibilitate a articulatiei si, desi poate sa se manifeste la nivelul oricarui tendon al corpului, boala afecteaza cel mai frecvent umerii, coatele, incheieturile si calcaiele. Desi tendinita poate fi cauzata de o leziune aparuta brusc, afectiunea apare, in cele mai multe dintre cazuri ca urmare a miscarii excesive si repetate a unei articulatii, o perioada indelungata de timp. In cele mai multe cazuri, oamenii dezvolta tendinita intrucat locurile lor de munca sau hobbyurile presupun miscari repetitive care afecteaza tendoanele implicate in desfasurarea sarcinilor.
Boala Dupuytren
Boala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Apare, de obicei, la ambele maini si uneori se poate intalni si la nivelul talpilor. Aceasta boala, numita si boala Viking, progreseaza foarte lent si de cele mai multe ori, nu necesita tratament. In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor. Tesutul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta. Apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista un tratament, acesta nu vindeca boala.
Boli reumatismale
Poliartrita reumatismala
Guta
Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin. Cauza principala a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Hiperuricemia este deseori asimptomatica si nu cauzeaza complicatii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sanghin al acidului uric nu dezvolta niciodata guta. Nu este cunoscuta cauza exacta a hiperuricemiei, insa s-au idendificat recent diferiti factori heredo-colaterali (genetici) incriminati in aparitia acesteia. Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulatiior.
Neuropatie periferica
Neuropatia periferica este o boala neurologica prin care este afectata conexiunea sistemului nervos periferic cu creierul si coloana vertebrala. Pacientii diagnosticati cu neuropatie periferica prezinta simptome specifice, precum furnicaturi, senzatie de amorteala, slabiciune generalizata si arsuri la nivelul regiunii afectate. De cele mai multe ori, neuropatia periferica se manifesta la nivelul membrelor inferioare si superioare, cu aceleasi simptome. Purtarea de manusi sau sosete poate sa agraveze manifestarile clinice ale neuropatiei periferice. Simptomele neuropatiei periferice variaza in functie de cauza, deci de nervul afectat. In mod tipic, afectiunea afecteaza nervii senzoriali, motiv pentru care pacientii prezinta senzatii de durere, arsura sau furnicaturi, de regula la nivelul mainilor si al picioarelor. Toate aceste manifestari clinice sunt urmate de amorteala si arsuri ale degetelor membrelor inferioare si superioare.
Programare ședință
Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501