Mă doare spatele
Lombara
Lumbago
Este o durere lombara acuta, cu aparitie brusca, survenind dupa o miscare gresita si provocata de un microtraumatism care afecteaza un disc intervertebral. Un lumbago este provocat de o fisura a annulusului prin care se infiltreaza o parte din nucleus pulposus. Daca apare un lumbago, miscarile rachisului sunt foarte limitate, adesea mai mult intr-o directie decat in alta, iar blocajul antreneaza timp de mai multe zile o atitudine incorecta denumita atitudine antalgica.
Lombosciatica
O durere usoara de spate este frecvent neglijata, dar, dupa cateva zile, durerea se va dezvolta in durere acuta si cronica. Cand durerea devine de nesuportat, pacientii cauta medicamente si diferite tratamente. Cele mai frecvente cauze de a dobandi dureri lombare sunt uzura, fractura, solicitarea muschilor si a tesuturilor din zona de jos a spatelui. Aproape toate cazurile de dureri mai mici de spate sunt in aceasta situatie. Suprasolicitarea muschilor, a ligamentelor si a articulatiilor din diverse motive, cum ar fi activitatile de zi cu zi, reprezinta factorul numarul 1 in aparitia durerilor mai mici de spate.
Discopatie
Discopatia lombara este o afectiune caracterizata prin deteriorarea discurilor intervertebrale din regiunea inferioara a coloanei vertebrale, numita si regiune lombara. Ea apare in urma suprasolicitarii extreme si repetate a coloanei vertebrale, pe fondul tonusului muscular scazut, sedentarismului sau obezitatii. Discopatia lombara poate da complicatii care aduc pacientul pe masa de operatie.
Hernie
Hernia de disc face referire la o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana vertebrală. De cele mai multe ori, afecţiunea se manifestă prin dureri de spate la nivel lombar, care iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi. Hernia de disc se instalează treptat, pe măsură ce îmbătrâneşti, ca urmare a degenerării şi pierderii de colagen din discurile intervertebrale. Acest lucru favorizează întinderea excesivă, răsucirea sau ruptura unui disc intervertebral. Şi ridicarea de greutăţi mari sau un accident la nivelul coloanei vertebrale poate avea acelaşi rezultat.
Discartoza
Scolioza
Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Daca parintii suspicioneaza prezenta unei curburi a coloanei vertebrale la copil, atunci acesta trebuie examinat de catre medicul specialist, fie prin programul de screening scolar fie cu ocazia unei vizite la cabinetul medical. O diagnosticare precoce determina inceperea rapida a tratamentului, prevenind astfel agravarea curburii.
Cifoza
Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale. Un anumit grad de cifoza este normal, dar termenul de „cifoza” se refera in general la o curbare exagerata, cu mai mult de 50 de grade. Aceasta deformatie poarta si numele de cocoasa. Coloana persoanelor care sufera de cifoza poate arata normal sau poate prezenta o umflatura. Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, cum ar fi artrita coloanei vertebrale, unei osteoporoze cu fractura de compresie a vertebrelor sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta. Cifoza usoara implica putine probleme medicale. Dar in cazurile severe pot fi afectati plamanii, nervii si alte tesuturi sau organe determinand durere sau alte probleme medicale. Tratamentul cifozei depinde de varsta pacientului, de cauzele ei si de complicatiile pe care le produce.
Lordoza
Lordoza este o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital, cu convexitatea anterioara, prin accentuarea curburilor fiziologice. Devine patologica cand curbura lordotica fiziologica este depasita ca amplitudine, sau cand este localizata in regiunea dorsala.
Stenoza lombara
Stenoza reprezinta ingustarea canalului spinal si canalului radacinii nervului de-a lungul extinderii articulatiilor de fateta. Cel mai frecvent este cauzata de osteoartrita si procesele naturale de imbatranire ale corpului, dar se poate dezvolta, de asemenea, de la o leziune sau interventii chirurgicale anterioare. Pe masura ce canalul spinal se ingusteaza, este mai putin loc pentru nervi sa se ramifice si sa circule liber. Ca rezultat, ei pot deveni umflati si inflamati, lucru ce poate provoca dureri, crampe, senzatie de amorteala sau slabiciune in picioare, spate, gat sau brate. Simptomele usoare pana la moderate pot fi ameliorate cu medicamente, terapie fizica si injectii in spinare. Simptomele severe pot necesita interventie chirurgicala.
Osteoartrita
Osteoartrita este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza o data cu trecerea timpului. In cele din urma, oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului subiacent si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei. Osteoartrita, denumita cateodata boala articulara degenerativa sau osteoartroza, reprezinta cea mai frecventa forma de artrita si este cauza principala a durerii si invaliditatii in randul adultilor in varsta.
Boala afecteaza adesea articulatiile coloanei vertebrale, degetelor de la mana, degetului mare de la mana, soldului, genunchilor sau degetelor de la picioare.
Artrita
Artrita se defineste ca fiind o inflamatie a unei articulatii. Este o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze; apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau la sportivi. In urma acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva. Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea nocturne care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie.
Osteoporoza
Osteoporoza sau boala oaselor poroase este o afectiune in care densitatea si calitatea sistemului osos se reduce. Pe masura ce oasele afectate devin mai fragile, riscul fracturilor creste semnificativ.
Deteriorarea osoasa se petrece progresiv si discret, cele mai multe persoane sesizand semnele bolii abia cand osul se fractureaza sau apar modificari in postura corpului.
Durerile de spate cauzate de schimbarile patologice de la nivelul vertebrelor ar putea fi un alt semn al osteoporozei. Chiar daca in trecut, osteoporoza era considerata o boala a persoanelor in varsta, ea poate sa afecteze pe oricine, in special pe femei.
Cancer la coloana
Simptomatologia tumorilor benigne sau maligne poate include durere de spate, însă pacientul se prezintă la medic cel mai adesea în momentul în care observă lipsa sensibilității nervoase și apariția slăbiciunii muculare, mai ales la membrele inferioare, dificultăți la mers, scăderea sensibilității la durere, la rece sau la cald, amorțeli care apar în mâini sau picioare. Uneori, dacă simptomele sunt neglijate, deficitele neurologice se pot agrava progresiv până la imposibilitatea de a mișca sau de a simți membrele inferioare (paraplegia) sau toate membrele (tetraplegia). Durerea de spate se datorează extinderii tumorii de la nivel medular la nivelul coloanei, care invadând și erodând osul duce la destabilizarea coloanei. Creșterea tumorală în interiorul și în exteriorul măduvei și a meningelui, cât și în interiorul canalului rahidian produce compresiune la nivelul măduvei care se va manifesta prin deficite neurologice de diferite intensități în funcție de gradul „apăsării”, dureri locale sau care iradiază pe traiectul unei rădăcini nervoase.
SDR Coada de cal
Sindromul coada de cal este o problema serioasa cauzata de compresia nervilor din partea inferioara a canalului spinal. Acest sindrom este considerat o urgenta chirurgicala pentru ca daca nu este tratat poate duce la pierderea permanenta a functiei vezicale, intestinale si la paralizia picioarelor.
Spondilita anchilozanta
Spondilita anchilozanta este o forma de artrita cu o evolutie de lunga durata (cronica) si de cele mai multe ori afecteaza coloana vertebrala. Poate produce durere, rigiditate, edem si limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare, mijlocii si la nivelul gatului si uneori in unele parti cum ar fi mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele. Boala apare mai frecvent la barbati decat la femei. Desi nu exista vindecare, tratamentul poate controla de cele mai multe ori simptomele si poate preveni agravarea bolii. Majoritatea persoanelor sunt capabile sa intretina aproape toate activitatile zilnice si sa isi continue meseria.
Programare ședință
Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501