Mă doare glezna

Entorsa

Entorsa de glezna este o afectiune foarte frecventa a gleznei, ce afecteaza zilnic la nivel national cel putin 2000 de persoane (avand in vedere automedicatia si neprezentarea la medic in multe din cazuri). Aceasta poate aparea in timpul practicarii diverselor sporturi si al activitatilor fizice dar si atunci cand mergeti pe o surafata neregulata sau calcati stramb. Ligamentele gleznei contribuie la mentinerea in pozitie corecta a oaselor gleznei si la stabilitatea articulatiei. Ele protejeaza articulatia gleznei de miscarile anormale,indeosebi impotriva rasucirii piciorului. Ligamentul este o structura elastica. De regula, ligamentele se intind in anumite limite, iar apoi revin la dimensiunea initiala. Entorsa intervine atunci cand un ligament este fortat sa se intinda dincolo de limitele sale normale. O entorsa severa poate conduce la ruperea efectiva a fibrelor elastice care compun ligamentele. Entorsele de glezna apar atunci cand laba piciorului se rasuceste dincolo de limitele motrice normale, prin mersul pe o suprafata neregulata sau in urma unui pas gresit.

Tendinita

Tendinita reprezinta o inflamatie dureroasa a tendoanelor cauzata de ruptura partiala a unor fibre tendinoase insotita de edem local.
In cele mai dese cazuri, tendinita se instaleazea la nivelul tendoanelor compuse in articulatia umarului, cotului, genunchiului, gleznei sau talpii piciorului si mai rar la celelalte incheieturi.
In primele stadii, tratamentul tendinitei se efectueaza in moduri neinvazive si nedureroase, insa, in cazuri extreme, atunci cand exista o ruptura totala a unui tendon, afectiunea se poate trata doar chirurgical. Cauzele principale sunt microtraumatismele repetate date de solicitarile fizice excesive, supraantrenamentul si afectiunile degenerative, respectiv imbatranirea tesuturilor ce determina uzura fibrelor. Alte cauze de debut pot fi efectele adverse ale bursitei cronice, afectiune ce determina aparitia tendinitei datorita inflamatiei sacului sinovial (bursei).

Întindere ligamente

Termenul „intindere” poate insemna atat o traumatizare a unui ligament, cat si a unui muschi sau tendon, de la o simpla alungire peste capacitatea fiziologica, pana la o rupere partiala sau totala.

Tendonul lui Achile

Tendonul lui Achile face legatura intre calcai si muschii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman si permite miscarea degetelor necesara in timpul mersului sau a alergatului. Tendonul lui Achile se poate rupe partial sau total. In timp ce o ruptura partiala poate fi complet asimptomatica sau duce la aparitia unei simptomatologii usoare, o ruptura completa duce la aparitia unei dureri intense si la pierderea brusca a fortei si mobilitatii piciorului afectat.

Fasceita plantara

Fasceita plantara este cauza cea mai frecventa de durere la nivelul calcaiului. Fasceita plantara reprezinta inflamarea fasciei plantare. Fascia plantara este o banda de tesut (ligament) ce uneste calcaiul cu degetele si formeaza arcul piciorului. In cazul in care fascia este in tensiune, ea poate prezenta mici rupturi. Datorita acestor rupturi, fascia devine mai putin rezistenta, edematiata, inflamata si provoaca durere la mers sau in repaus.Fasceita plantara este destul de frecventa la adulti. Cauza exacta a fasceitei plantare nu este cunoscuta. Este reprezentata probabil de mici rupturi ale fasciei. In mod normal, in momentul mersului, fascia se intinde atunci cand piciorul atinge solul. Daca fascia plantara este in tensiune in momentul mersului sau dupa evenimente ce o intind, ea poate deveni firava, edematiata si iritata (inflamata), si poate provoca durere la mers.

Picior plat sau concav

Monturi

Monturile reprezintă deformări ale încheieturii degetului mare de la picior, care afectează în general femeile într-un număr mai mare decât bărbaţii. Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea oricărui tip de încălţăminte, întrucât zona afectată se fricţionează de pantof şi se inflamează.
Pentru cazurile uşoare, încălţămintea bună împreună cu alte câteva remedii naturiste pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuării durerii, dar în cazul deformărilor mai grave, tratamentul înseamnă de obicei o intervenţie chirurgicală.Monturile afectează laba piciorului şi din punct de vedere estetic, deoarece determină înclinarea degetului mare de la picior spre cel de-al doilea deget, iar aceasta cauzează o proeminenţă osoasă dură. Mai mult, pielea din această zonă poate fi îngroşată sau inflamată, cauzând dureri.

Degete in ciocan/degete in gheara

Reprezinta un motiv frecvent de consultatie in chirurgia ante-piciorului. Deformatiile degetelor pot fi congenitale (rarissim), dar cel mai adesea sunt dobandite, ca o complicatie obisnuita a monturilor (hallux valgus), a piciorului scobit (pes cavus), a piciorului reumatoid, a unor afectiuni neurologice, iatrogene (interventii nereusite de corectie a monturilor), mai rar post-traumatic (fracturi, arsuri, plagi).

Pinteni calcaneeni

Acesti pinteni apar ca niste proeminente osoase dezvoltate la marginea plantara anterioara a calcaneului. Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantara) se inflameaza si apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasa ce se formeaza pe calcaneu. In cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin. Nu pintenul in sine doare, ci compresia pe care acesta o exercita asupra unui mic nerv ce trece pe sub el. Circa 70% dintre pacientii cu fasciita plantara au un pinten osos care poate fi vazut la examenul radiologic. Cu toate acestea, multi pacienti pot avea pinteni ososi si sa nu prezinte simptome de durere. Nu de fiecare data pintenii calcaneeni pot provoca simptome. Uneori acestia sunt descoperiti intamplator atunci cand se face o radiografie de rutina. Totusi, pintenii calcaneeni pot deteriora in timp tesuturile, provocand dureri ale piciorului si, in cazuri extreme, ruperea acestuia. Afectiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamatia articulatiilor), fasciita plantara, spondilita anchilozanta etc.

Hallux Rigidus – artrita degenerativa

Hallux rigidus este o afectiune ce se datoreaza frecvent unei osteroartroze. Reprezinta o forma a artritei degenerative care afecteaza articulatia de la baza degetului mare de la picior. Artrita degenerativa se produce din cauza uzurii progresive a cartilajului articular. Hallux rigidus este o afectiune ce se datoreaza frecvent unei osteroartroze. Reprezinta o forma a artritei degenerative care afecteaza articulatia de la baza degetului mare de la picior. Artrita degenerativa se produce din cauza uzurii progresive a cartilajului articular.

Sesamoiditis

Durerea sesamoida poate aparea din mai multe cauze. Atunci cand tesuturile din jurul oaselor sesamoide devin inflamate, medicii numesc starea Sesamoiditis. Sesamoiditis este adesea cauzata de miscari repetitive ale picioarelor, precum in dans. Fracturile pot provoca, de asemenea, dureri la nivelul oaselor sesamoide. Sportivii sufera cel mai adesea fracturi de stres ale sesamoidelor, din cauza antrenamentelor grele si a miscarilor repetitive. In unele cazuri, alimentarea cu sange a osului sesamoid este scazuta. Aceasta conditie se numeste osteocondrita. Osteocondrita duce la moartea unei bucati de tesut osos.

Programare ședință

Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501