Mă doare capul

Cervicala

Cifoza

Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale. Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, cum ar fi artrita coloanei vertebrale, unei osteoporoze cu fractura de compresie a vertebrelor sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta. Cifoza usoara implica putine probleme medicale. Dar in cazurile severe pot fi afectati plamanii, nervii si alte tesuturi sau organe determinand durere sau alte probleme medicale. Tratamentul cifozei depinde de varsta pacientului, de cauzele ei si de complicatiile pe care le produce.

Spondiloza

Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o conditie degenerativa a coloanei cervicale, ce afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivelul gatului, precum si continutul canalului spinal. La adultii tineri si copii, discurile intervertebrale au un continut mai ridicat de apa. Pe masura inaintarii in varsta, acestea incep sa se usuce si sa devina mai friabile, intervenind colapsul la nivelul zonelor intervertebrale si micsorarea distantei dintre discurile intervertebrale.

Hernie de disc

Hernia de disc este o boală degenerativă, cu evoluţie imprevizibilă, în pusee. Iniţial se manifestă prin dureri cervicale, apoi şi dureri pe mână, apoi şi tulburări neurologice – amorţeli şi scădere de forţă musculară. Aceste stadii corespund gradului de afectare a discului, însă corelaţia nu este perfectă. Există pacienţi cu hernii voluminoase cu dureri minime, sporadice, şi pacienţi cu hernii mici dar foarte dureroase.

Stenoza spinala

Stenoza spinala cervicala este ingustarea canalului spinal la nivelul gatului. Acesti nervi sunt responsabili de sensibilitatea si mobilitatea teritoriilor pe care le inerveaza. Datorita varstei, se produc ingrosari ale tesuturilor care fac legatura intre oase (ligamente), distructii ale tesuturilor care invelesc oasele (cartilagii) si cresteri excesive ale extremitatilor osoase la nivelul articulatiilor. Toate aceste modificari pot duce la ingustarea canalului spinal (stenoza spinala).

Gat rigid-torticolis

Torticolis sau gatul intepenit reprezinta o conditie in care capul este flexat lateral spre dreapta sau stanga, iar barbia este indreptata spre partea controlaterala – extensie cervicala. Torticolisul poate fi congenital sau castigat. Durerile de gat sunt cauzate in general de intinderi musculare, sau de spasme aparute brusc la nivelul musculaturii paravertebrale, precum si de inflamatii ale articulatiilor din regiunea respectiva. Printre cele mai frecvente activitati (multe dintre ele banale, cotidiene) care se pot complica cu aparitia unei astfel de dureri se numara: dormitul intr-o pozitie gresita, o perioada lunga cu capul sprijinit in palma, statul la birou, la calculator, stresul si tensiunea etc.

Artroza cervicala

Artroza cervicala se refera la degenerarea cronica a cartilajului dintre vertebrele cervicale. Cu alte cuvinte, aceasta se dezvolta in zona gatului. Boala apare, de obicei, la persoanele care au varsta de aproximativ 40 de ani. Boala este marcata de durere la baza gatului. Gatul devine rigid si miscarea capului devine tot mai dificila. Durerea se poate raspandi spre brat si umar. In unele cazuri, conditia poate fi asimptomatica. Boala este frecvent intalnita la persoanele care lucreaza mai multe ori pe zi cu capul aplecat, cum ar fi cele care lucreaza la calculator.

Nevralgii cervicobranhiale

Nevralgia cervico-brahială reprezintă un sindrom complex, caracterizat prin dureri cervicale iradiate pe membrul superior, interesând o rădăcină nervoasă cervicală. Debutul nevralgiei poate fi acut (prin hernie discală cervicală), în care discul a migrat în canalul spinal, sau un debut lent (în care discul nu a migrat) şi apare după expunerea la frig, atunci când coloana este menţinută în poziţii monotone/ fixe prelungite, sau după microtraumatisme.Durerea este localizată latero-cervical, spre membrul superior afectat, sau pe linia mediană.

Programare ședință

Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501