Mă doare șoldul
Cervicala
Fracturi de sold
O fractura de sold inseamna mai mult decat un os rupt. Pentru persoanele in varsta, fractura de sold inseamna o schimbare majora a vietii. Cel mai probabil, va fi nevoie si de interventie chirurgicala iar recuperarea poate dura mai mult de un an. Activitatea si terapia fizica, dar si ajutorul famliei si al unui ingrijior vor contribui la recuperarea mobilitatii. Majoritatea fracturilor de sold sunt suportate de persoanele cu varsta peste 65 de ani. Cei care fac parte din aceasta grupa de varsta trebuie sa fie foarte atenti pentru a evita caderile. La majoritatea oamenilor, soldul se fractureaza in partea de sus a coapsei (femur), aproape de locul unde se imbina osul coapsei cu articulatia soldului.
Dislocarea soldului
Boala apare foarte rar, deoarece articulația șoldului este înconjurat sigur de, capsule muscular puternic fixate în comun și ligamentele. O deconectare poate provoca doar un impact extern foarte puternic. Dar, din păcate, există dislocarea congenitale de șold în comun care copilul primește de la naștere.
Artrozele (coxartrozele)
Coxartroza este artroza soldului. Boala artrozica inseamna degenerarea cartilajului ce acopera extremitatile osoase din articulatie, asociata sau nu cu alte modificari locale ale oaselor, ligamentelor si membranei ce inveleste la interior articulatia (numita sinoviala).Cartilajul este un strat de tesut elastic si alunecos care permite miscarea usoara a capetelor osoase in articulatie. Initial apar neregularitati ale suprafetei cartilajului si mici fisuri. Ulterior acestea se adancesc si bucati din cartilaj se desprind, lasand suprafetele osoase descoperite. Osul va suferi la randul sau modificari, suprafata extremitatii sale se va deforma iar membrana sinoviala se va ingrosa. Acest ansamblu de modificari conduce la deteriorarea functionalitatii articulatiei afectate.
Spondilita anchiozanta
Spondilita anchilozanta este o forma de artrita cu o evolutie de lunga durata (cronica) si de cele mai multe ori afecteaza coloana vertebrala. Poate produce durere, rigiditate, edem si limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale inferioare, mijlocii si la nivelul gatului si uneori in unele parti cum ar fi mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele. Boala apare mai frecvent la barbati decat la femei. Desi nu exista vindecare, tratamentul poate controla de cele mai multe ori simptomele si poate preveni agravarea bolii. Majoritatea persoanelor sunt capabile sa intretina aproape toate activitatile zilnice si sa isi continue meseria. Spondilita anchilozanta debuteaza cu o inflamatie la nivelul articulatiei coloanei vertebrale, dar poate asocia si o inflamatie a ochilor sau a altor articulatii (in special articulatia coapsei) si ocazional afecteaza inima, plamanii sau cutia toracica. Daca inflamatia continua in timp, va conduce la cicatrizare si leziuni permanente. La unele persoane, boala este usoara si progreseaza incet, iar simptomele nu devin niciodata severe. Alte persoane pot prezenta o boala mai agresiva. Agravarea sau nu a spondilitei anchilozante, depinde de numerosi factori, cum a fi varsta la care debuteaza, cat de devreme este pus diagnosticul si ce articulatii sunt implicate.
Bursita
Exista un numar de posibile cauze ale bursitei soldului, precum si un numar mare de factori care ii pot face pe unii oameni mai predispusi sa dezvolte bursita soldului, comparativ cu alti pacienti. Cele mai comune cauze si cei mai comuni factori de risc includ:leziuni sau traume ale soldului, presiunea repetata asupra soldului, varsta si sexul, artrita reumatoida si guta, probleme care afecteaza biomecanica membrelor inferioare – scolioza si alte probleme ale coloanei vertebrale, infectia bacteriana a burselor, istoricul in ceea ce priveste inflamatia bursei.
Tendinita
Tendinita soldului se produce atunci cand, unul sau mai multe dintre tendoanele musculare de la nivelul soldului, sunt inflamate. Pelvisul si articulatiile soldului sustin corpul in pozitie verticala, atat in stationare cat si in miscare. Muschii din aceasta zona sunt voluminosi si puternici, pentru a crea miscari puternice, dar tendoanele sunt sensibile la accidente. Miscarile repetitive care forteaza corpul peste capacitatea sa, sunt principalele cauze ale tendinitei soldului. Atunci cand o persoana incepe un nou tip de exercitiu sau sport, tendoanele si muschii nu sunt pregatiti pentru o activitate noua. De asemenea, atunci cand se creste intensitatea si durata unui exercitiu, se pot produce leziuni sau accidentari, daca nu are loc o pregatire corespunzatoare.
Osteoporoza
Fiind o boala osoasa care demineralizeaza osul, fragilizandu-l, osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor. Osteoporoză – afecțiune care se manifestă prin faptul că oasele devin moi și friabile, într-o asemenea măsură încât un acces de tuse sau o mișcare bruscă poate produce o fractură. Cele mai uzuale fracturi cauzate de această boală se produc la nivelul șoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Osul este un țesut viu care se reface constant. Osteoporoza se produce atunci când crearea de țesut osos nou nu are loc într-un ritm la fel de rapid precum degradarea țesutului osos vechi. Această afecțiune poate fi prevenită printr-o dietă adecvată, practicarea de exerciții fizice și medicație.
Micoze si osteonecroze
Programare ședință
Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501