Mă doare umărul
Tendinopatie de coafa rotatorie
Coafa rotatorie se poate rupe in urma unei singure leziuni traumatice. Pacientii de obicei durere recurenta de umar cu durata de cateva luni si o traumatism specific care a declansat durerea. O leziune de coafa poate aparea adiacent unei alte leziuni de umar, precum o fractura sau o luxatie.
Cele mai frecvente rupturi sunt rezultatul solicitarii excesive a acestui grup de muschi pe o perioada de ordinul anilor. Pacientii la risc sunt cei care executa miscari repetitive deasupra capului. Aici sunt inclusi sportivii care practica baseball-ul, tenis-ul, canotajul, dar si halterofilii.
Ruturile de coafa sunt cel mai frecvent intalnite la pacientii peste 40 de ani. Pacientii mai tineri dezvolta leziuni de coafa in urma unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitarii bratelor deasupra cap
SDR de impingment al coafei rotatorii
Leziunile de la nivelul umarului sunt dificil de tratat din mai multe motive. Primul ar fi solicitarea umarului odata cu fiecare miscare a bratului, situatie ce presupune accentuarea durerii si posibila agravare a leziunii deja existente. Un al doilea motiv ar fi ca articulatia umarului este mai putin stabila decat majoritatea celorlalte articulatii din organism. Aceasta particularitate de biomecanica este insa necesara pentru realizarea multitudinii de miscari la acest nivel. Cu alte cuvinte, umarul sacrifica stabilitatea in favoarea mobilitatii, fiind frecvent predispus la accidentari.
Rupturi ale coafei rotatorii
Este o patologie frecvent întâlnită şi care odată instalată crează dificultăţi la mobilizarea umărului făcând ca diferite activităţi curente cum ar fi: îmbrăcatul, pieptănatul, spălatul pe cap, tragerea unei pături pe corp etc., să fie dureroase şi chiar imposibil de efectuat. Durerea :
– poate fi permanentă, în stadiile iniţiale (iritaţie şi ruptură parţială) fiind prezentă atât în repaus, cât şi noaptea
– apare la încercările de mobilizare a umărului, cum sunt ridicarea şi coborârea braţului
– uneori are caracterul de greutate resimţită în umăr la mişcarea articulaţiei. Scăderea amplitudinii de mişcare (în faza de iritaţie şi în rupturile parţiale datorită durerii, iar în cazul rupturilor totale datorită pierderii braţului de pârghie oferit de tendon). Cracmente pot apărea în artropatia de coafă a rotatorilor prin frecarea capului humeral de acromion. Simptomele pot apărea brusc în urma unui traumatism (adesea se însoţeşte de o trosnitură specifică ruperii tendonului) sau treptat, când leziunea se datorează unei degenerări prin suprasolicitare. Uneori pacientul a efectuat un tip de activitate cu o seară înainte, se culcă fără nici o simptomatologie ca să se trezească dimineaţa cu durere în umăr.
Tendinita calcificata
Tendinita calcica a umarului apare atunci cand se formeaza depozite de calciu pe/in tendoanele umarului. Tesutul din jurul depozitului devine inflamat, provocand durere semnificativa de umar. Aceasta afectiune este frecventa si afecteaza cel mai adesea populatia in varsta de peste 40 de ani.
Exista doua tipuri diferite de calcificari la nivelul umarului: calcificare degenerativa si calcificare reactiva. Uzura si leziunile ce apar odata cu varsta reprezinta cauza principala de calcificare degenerativa. Pe masura ce imbatranim, fluxul de sange care ajunge la tendoanele coafei rotatorilor scade, tendonul devenind mai slab. Datorita uzurii care apare in timpul utilizarii unei articulatii, fibrele tendoanelor sufera leziuni, asemanator unei haine purtate timp indelungat. Depozitele de calciu se formeaza in tendoanele lezate in timpul procesului de vindecare.
Calcificarea reactiva este diferita. Motivele aparitiei nu sunt clare. Nu par a fi legate de degenerare, chiar daca se manifesta mai frecvent prin durere de umar decat calcificarea degenerativa.
Capsulita adeziva (umar inghetat)
Capsulita adeziva, sau umarul inghetat, este o afectiune care produce limitarea miscarii in articulatia umarului prin contractia si cicatrizarea capsulei articulare. Afecteaza 2% din populatia generala, de obicei pacienti intre 40 si 60 de ani, fara predispozitie clara bazata pe dominanta unui brat sau ocupatie.
Articulatia umarului este reprezentata de o suprafata sferica (capul humeral) pozitionata intr-o cavitate (cavitatea glenoida). In jurul articulatiei umarului exista o capsula formata din tesut conjunctiv care imbraca articulatia. In mod normal, articulatia umarului permite un grad de miscare mai mare decat orice alta articulatie din corp. Cand un pacient dezvolta o capsulita adeziva capsula se contracta. Cel mai adesea, capsulita adeziva apare fara leziuni asociate sau cauze detectabile. Exista pacienti care dezvolta umar inghetat dupa leziuni traumatice, dar aceasta nu este situatia obisnuita.
Tendinita de biceps brahial
Anamneza ne deceleaza o durere la nivelul umarului, anterioara, accentuata la miscarile de anteflexie a bratului si de rotatia interna a bratului peste 10 grade. Durerea poate sa apara si in repaus, noaptea si este ameliorata de antiinflamatoare. Uneori durerile pot fi atat de puternice incat imobilizeaza bratul pacientului pe langa corp.
Polimialgie reumatica
Polimialgia reumatica este clasificata ca fiind o boala reumatica, in ciuda faptului ca etiologia ei ramane inca necunoscuta. Boala implica durere musculoscheletica de intensitate moderata spre severa, redoare a cefei si a umarului si mobilizare dificila a soldului. Redoarea articulara este mai intensa dimineata la trezire sau dupa perioade lungi de inactivitate (o caracteristica importanta a durerii de cauza inflamatorie) si dureaza, in mod tipic, mai mult de 30 de minute. Boala are uneori debut insidios (in cazul unor pacienti apare peste noapte, in plina stare de aparenta sanatate), insa in majoritatea cazurilor polimialgia reumatica se dezvolta in timp.
Bursita
Bursita umarului, este o inflamatie a unui saculet sinovial umplut cu lichid (bursa) ce imbraca parti ale oaselor, tendoanelor, ligamentelor sau muschilor adiacente articulatie umarului.
Exista cateva tipuri de burse la nivelul umarului, iar rolul acestora este de a lubrifia componentele interioare sau exterioare ale articulatiei atunci cand aceasta este pusa in miscare sau de a suporta o presiune, fara a permite acestora sa se frece una de cealalta. De fiecare data cand afectiunea apare, inseamna ca bursa acumuleaza lichid in exces si deci putem spune ca avem de a face cu o inflamatie si rigidizare a acesteia, adica cu o bursita de umar . Cele mai frecvente cauze de aparitie a bursitei la umar sunt loviturile repetate sau o trauma violenta la nivelul umarului, fapt ceea ce are ca rezultat producerea de lichid in exces si umflarea articulatiei scapulo-humerale.
In acelasi timp, bursita umarului poate aparea ca urmare a solicitari, frecarii sau indoirii repetitive si excesive a articulatiei si este deseori asociata cu sindromul de impingement sau tendinitele aparute la nivelul tendoanelor coafei rotatorii.
Mialgie
Periartrite PSH
Periartrita reprezinta inflamatia tesuturilor din jurul unei articulatii, iar in cazul umarului, notiunea de periartrita scapulo-humerala include durerile ce au drept cauza procese sau afectiuni cum ar fi: degenerative, nervoase inflamatorii si sunt afectate in special tendoanele articulatiei umarului. Periartrita scapulohumerala este un sindrom clinic dureros care este insotit de redoare si de limitarea miscarilor, din cauza afectarii structurilor periarticulare ligamente, capsula, tendoane, bursa, muschi, prin leziuni degenerative si/sau inflamatorii. La nivelul structurilor umarului si in primul rand la nivelul tendoanelor are loc un proces de uzura a carei agravare si accelerare pot fi determinate de microtraumatisme, traumatisme, expunere la frig etc. Patologic, periartrita scapulohumerala are drept substrat leziunile degenerative ale tendoanelor, in special ale bicepsului si supraspinosului, caracterizate prin calcificari si prin necroze care duc la rupturi partiale.
Programare ședință
Completează formularul de mai jos sau sună la telefon 0744 541 501