Durerea cervicală este o experienţă comună, frecvent întâlnită atât la persoane tinere cât mai ales la cele trecute de 40 de ani. Din acest motiv este o cauză frecventă de prezentare la medic. Cei mai mulţi sunt tentaţi să-şi pună singuri diagnosticul: spondiloză cervicală cu toate că aceasta nu este singura cauză care determină suferinţă la acest nivel. Starea stres, anxietate, depresie, poziţiile vicioase si prelungite la volan, birou sau telefon mobil , expunerea la aer condiţionat sunt câteva din cauzele care induc o tensiune musculară crescută la nivelul cefei şi umerilor, determinând aşa numitul sindrom miofascial sau reumatism abarticular, al partilor moi. Acesta este incriminat cel mai frecvent ca unic motiv de durere în cazul persoanelor tinere sau, ca sindrom de acompaniament în cazul celor trecute de 40-50 de ani, în cazul cărora motivul principal este spondiloza cervicală.

Majoritatea oamenilor sunt tentaţi să creadă că spondiloza este afecţiunea specifică coloanei cervicale, lucru incorect. Spondiloza este un proces degenerativ cronic care afectează corpurile vertebrale, articulaţiile intervertebrale, discurile intervertebrale, cât şi conţinutul canalului spinal (rădăcini nervoase, măduva spinării) la nivel cervical, dorsal şi lombar

Spondiloza cervicală este o afecţiune comună, care evoluează odată cu înaintarea în vârstă, dezvoltând procese degenerative. Imaginile radiologice evidenţiază modificări degenerative spondilozice (în principal osteofite numite popular “ciocuri”) la 90 % din bărbaţii trecuţi de 50 de ani şi la 90% din femeile trecute de 60 de ani. Evoluţia bolii poate fi mută, silenţioasă sau zgomotoasă; pot să apară pusee de blocaj, redoare, cu limitarea mobilităţii cervicale cu dureri de cap sau de ceafă care iradiază spre umeri sau membrul superior, însoţite de furnicături, amorţeli sau, mai grav scăderea forţei musculare. Alte fenomene de însoţire sunt ameţelile favorizate de mişcările bruşte sau de hiperextensia cefei, sesizarea ‘musculiţelor’ în faţă ochilor (fosfene), sau a zgomotelor în urechi (acufene). Afecţiunea apare deopotrivă la ambele sexe, de obicei mai devreme la bărbaţi decât la femei, debutul clinic poate fi şi la 30 de ani, dar cel mai frecvent între 40-60 de ani. În cazul tinerilor ea se dezvoltă cel mai frecvent posttraumatic sau în urma supunerii îndelungate la microtraumatisme nesesizabile sau la cei care poartă greutăţi pe cap.

Tratamentul este medicamentos (anti-inflamatoare, antialgice, decontracturante) in puseele dureroase si fizical-kinetic.
Recuperarea medicală (electroterapie: LASER, curenţi de joasă, medie şi înaltă frecvenţă, diatermie (T-CARE), poate ameliora durerile si contracturile musculare.

  • TECARE-ul – cel care a schimbat viitorul fizioterapiei, cu un efect antialgic foarte rapid, elimină spasmul muscular, stimulează metabolic si injumătățește timpul de recuperare .
  • LASER-ul (de inaltă frecvanță) este un puternic miorelaxant, antiinflamator, analgetic si trofic.
    Kinetoterapia (gimnastica medicală) este extrem de importantă şi are rolul de a menţine tonusul şi echilibrul muscular cervical şi al centurii scapulo-humerale, are rolul de a menţine supleţea articulară şi musculară, de a creşte rezistenţa la efort şi capacitatea respiratorie. Terapia manuală, masajul, mobilizările şi manipulările vertebrale-, sunt benefice numai în cazul aplicării acestora de către specialişti cu experienţă.
  • Masajul terapeutic are rolul de a relaxa musculatura, de a “rupe” aderenţele fibroase, de a creşte tonusul muscular si a ameliora durerile.

Pentru prevenirea complicaţiilor este bine să ţinem cont de câteva lucruri : evitarea mişcărilor cervicale bruşte, a hiperextensei prelungite, a exerciţiilor cu impact important (sărituri, alergări), efectuarea zilnică a unui set de exerciţii menite să menţină mobilitatea cervicală, tonusul muscular în special pe extensori; evitarea poziţiilor monotone.
La început, spondiloza este un proces cronic, lent evolutiv pe care nu-l putem stopa, dar îi putem ameliora manifestările şi îi putem preveni complicaţiile. Recuperarea medical prezentată se poate găsi aici la noi, la Physiokinesis, Bacău. Aici o echipă de specialişti competenţi vă va oferi un diagnostic şi un tratament individualizat, corect monitorizat cu terapii din recuperarea medical – proceduri de electroterapie – LASER, TCARE, şocuri termice, masaj, kinetoterapie şi aplicaţii de Kinesio tape.

Concluzionând, cauzele durerilor cervicale fiind multiple, incidenţa regasindu-se in toate grupele de vârstă pornind de la 30 de ani, este important sa prevenim apariţia complicaţiilor, să menţinem o mobilitate articulară funcţională,un tonus şi echilibru muscular optim, în condiţii de siguranţă şi profesionalism la Physiokinesis Bacău.

PHYSIOKINESIS BACĂU
Dr. Iulia Belc
Medic primar Recuperare medicala si Balneofizioterapie
Programari la telefon 0744541501