Foarte mulți dintre noi, ne-am întâlnit măcar o data cu acea dimineață în care nu ne putem ridica din pat din cauza durerii de spate. Poate că durerea este localizată în regiunea superioara, cervicala. Capul este  greu, somnul a fost agitat, mâinile nu ne ascultă, degetele nu se lasă flectate.

Poate să fie o durere toracală care să nu ne lase să respirăm normal, iar la inspir profund să doară cutia toracică, inima să bată mult mai repede, iar spatele să nu se lase îndreptat. Poate sa fie durere lombara, cea mai frecventa. Poate să apară fie ca un “junghi”, fie ca o “arsură” sau fie ca o tensiune. Poate să ramană localizată sau poate să iradieze pe unul dintre membrele inferioare.

Ramanem intinsi în pat, pe spate, cu picioarele îndoite.Tragem foarte încet ambii genunchi la piept și menținem această postură. Revenim ușor cu picioarele îndoite pe pat. Repetăm mișcarea la fel de încet, de 8-10 ori.

Din aceeași poziție, întinși în pat, pe spate, cu genunchii flectați, facem alternativ miscarea din foto, de 8-10 ori. Acum ne întoarcem pe o parte și încet ne ridicăm la marginea patului, cu picioarele în sprijin pe podea.

 

Ce facem?

Va propunem o altă abordare. Una nouă, adaptată secolului în care trăim. O abordare pe care o adoptă terapeuți de renume internațional, în care prevenția face parte din educația fiecăruia. .

Incercați să ajungeți la cel mai apropiat gadget, dăm search pe google după cuvinte cheie “mă doare spatele” sau “cabinet recuperare medicală”, “ cabinet kinetoterapie” și vă programați!

Acolo veți fi evaluat de un fizioterapeut. Vi se va face o schemă de recuperare ce va cuprinde fizioterapie, în prima faza, pentru a vă scăpa de durere, stretching, apoi kinetoterapie. Tot fizioterapeutul, în urma evaluarii, vă va spune dacă recuperarea medicală vă este suficientă, sau dacă aveți nevoie de un consult mai aprofundat la un medic de familie, ortoped, reumatolog, neurolog, BFT-ist sau imagist.

Este o abordare blândă, eficientă și cu rezultate în timp. O abordare care de cele mai multe ori vă pune pe picioare fără  administrare diverselor tipuri de medicamente, multe zile, chiar și săptămâni. Trebuie să știm că cele mai multe dureri de spate sau articulare apar ca urmare a posturii defectuoase pe care o adoptăm mult timp, multe ore pe zi. Aceasta duce la formarea contracturilor musculare, care vor crește presiunea intervertebrala și intraarticulara, deci provoacă durerea. Niciun medicament nu va instala echilibre musculare și posturi corecte! Ele vor da deoparte durerea, dar nu și cauza. În astfel de cazuri tratarea exclusiv prin metode medicamentoase înseamnă cronicizarea problemei, și nici pe departe vindecarea sau stagnarea ei.

Când  Google  vă direcționează spre noi, să îl credeți pe cuvânt. Aici  veți avea parte de terapeut personal, de terapii  noi, de o eficiență maximă, plăcute și cu efecte pe termen lung!